2018. július 16., hétfő

Éljen (?) a család

A napokban láttam egy Éljen a család c. (sajnos) gyerekeknek szóló könyvsorozatot a postán kirakatban a bejáratnál. Volt egy kötet egy költözésről, egy másik egy elcseszett szerdáról, és még sorolhatnám. A 4. rész "Alkalom szüli a tolvajt?" címmel jelent meg, amikor utánajártam az interneten, gyanúm beigazolódott, hogy egy igazi szigorpropaganda. A könyv története szerint Lola, a főhős kislány azt hallotta a nagyapjától egyszer, hogy "a tolvajok lecsúsznak a lejtőn", stb., és egyszer rá is jellemző lesz. A boltból ellop valamilyen cukorkát. És a bátyja hiába idősebb, nem elég okos ahhoz, hogy ne csinálja utána. Egy oldalon kommentelték, mik történtek a könyvben. Az egyik azt írta, hogy "a szereplőknek meg kell tanulniuk, hogy bármit, amit akarnak a boltból, ki kell fizetniük", egy másik azt, hogy "meg is büntették őket a szüleik, és a fivér kapta a szigorúbb büntetést".
Ezek olyan tanulságokat mondanak, hogy "a fiútestvér, ha idősebb is a lánytestvérnél, akkor is ostobább", és hogy "ha kiderülnek a gyerekek tettei, akkor baj lesz", ja meg hogy "a gyerekek mindent elrontanak". A gyerekek egy ilyen könyv elolvasása után már csak félelemből fogja betartani a törvényeket. Nem lesz szabadságérzete, és bizonytalan lesz, hogy meddig mehet el bizonyos dolgokban.
Inkább azt kellene tudatni, hogy megértően viszonyulni ilyen tettekhez is, és szeretettel elmagyarázni, hogy mi helyes és mi nem.

ERRŐL A KÖNYVRŐL VAN SZÓ :-( :
https://moly.hu/konyvek/caroline-hesnard-christine-sagnier-alkalom-szuli-a-tolvajt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése