2018. augusztus 9., csütörtök

Öröm vagy kényszer?!

Hogyan legyen a gyerekeknek öröm a házimunka, és hogy hogyan legyen a számítógépben, telefonokban, tabletekben a szülői felügyelet, hogy a gyerekek ne csak "a szükséges rosszat" lássák benne.

Úgy lehet, hogy ne úgy avasd be a gyermekeidet a házimunkába, hogy "kötelező", hanem úgy, hogy megkérdezed szép kedvesen, hogy "kíváncsiak-e, hogy egy adott tevékenység (pl. porszívózás, rendrakás, mosogatás, mosás, stb.) hogy zajlik". Így lesznek leginkább kíváncsiak rá. Mert a ráerőltetés nem megoldás.

Ha szülői felügyeleti lehetőségeket, vagy internetes szűrőprogramot telepítesz/kapcsolsz be a TV-be, számítógépbe, telefonba, vagy a tabletbe, hogy megvédd a gyermekedet a káros tartalmaktól, vagy egyéb veszélyből, egy a fontos: NE A SZIGOR LEGYEN AZ EFFAJTA FELÜGYELET ALAPJA!!!!! AZÉRT NE, MERT KÜLÖNBEN CSAK A SZÜKSÉGES ROSSZAT LÁTJÁK BENNE, ÉS ARRA LESZNEK KÍVÁNCSIAK, MIK A LETILTOTT TARTALMAK!!
Ha egy néhány hónapos, vagy egy egy-két éves kisgyerek kíváncsi, hogy mi van a telefonban, tableten, a számítógépben, mutass belőlük egy kicsit, amennyit kell és fel tud fogni, és adj nekik igaz szeretetet és megértést, hogy ne érezzen késztetést, hogy hosszabb ideig lássa, és hogy te se érezz késztetést, hogy a kezébe add. Lehet, "könnyen beszélek", de a megértés még NEM ELKÉNYEZTETÉS!! A szigorral csak átesel a ló másik oldalára, és aláásod a gyermeked benned fektetett bizalmát.
Megértéssel még a nagyon emlegetett videojáték függőséget is meg lehet akadályozni.

Ha el tudtok gondolkodni ezeken, akkor nem is olyan bonyolult a gyermeknevelés, igaz?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése