2019. november 9., szombat

Megtagadnád a képernyőt a kicsitől? NAGY HIBA!!

Sok cikk szól arról, hogy milyen "káros" a kisgyerekek (beszéd-, gondolkodás-, egyéb-) fejlődésére a tévé, telefon, egyéb elektronikus eszközök, és hogy mennyire képes beszippantani őket. Arról is beszélnek, hogy ne engedjük a telefont az ebédlőasztalnál, és a hálószobákba, valamint legyenek offline időszakok. Továbbá tanácsolják, hogy 2-5 éveseknél max 1 óra legyen a képernyőidő, annál kisebbeknél pedig SEMENNYI!! Van, amelyik az agy fehérállományára mondanak káros hatást, és van, ami a reflex fejlődésére is, amik miatt a "kütyüket hibáztatják".
Ahelyett, hogy minden áron a kutatások alapján megírt cikkek szerint cselekednénk, itt van néhány jó tanács a kicsik és a multimédia közti kapcsolat egyensúlyához:
  1. Adj elég szeretetet, megértést, törődést, amennyit ő kíván, mert ez biztosítja, hogy a képernyőt egy kis idő után alapból is megunja.
  2. Amikor kíváncsi lesz arra, hogy "mik azok a különleges dolgok (vagyis tévé, vagy az okostelefon), amik mindenféle képeket mutatnak", akkor légy vele együtt, hogy megmutasd, hogy hogy működnek ezek, és élvezzétek, játsszatok el együtt rajta (egy cikkben olvastam olyat, amiben még ezt SEM javasolják!). Hiszen ha megtagadod a kicsi kíváncsiságának kielégítését, hogy ezek micsodák mondván, hogy "túl kicsi hozzá", akkor azt hitetheti vele, hogy rossz, vagy bűn, ha ilyen fiatalon meglátja ezeket működés közben.
  3. Úgy tanítsd az offline élet fontosságát, mint egy TELJESEN ÖRÖMTELI ÉLMÉNY, nem pedig úgy, hogy SZÜKSÉGES ROSSZ!!! Fedezzétek fel együtt a világot, természetet, stb.
  4. Nem azon kell görcsölni, hogy hogyan korlátozd a gyermeked képernyőidejét, hanem, hogy milyen kiegyensúlyozott környezet veszi körül.
Teljesen megtagadni a képernyőt a kicsiktől tehát ugyanolyan nagyon rossz ötlet, mint ahogy a ló másik oldala is, hogy teljesen a tévéhez ültetni és odaadni a telefont a kezébe. A legjobb az arany középút, és hogy minél örömtelibb legyen a képernyőn túli élet is!!

Három cikk a témában a sok közül:
https://wmn.hu/wmn-egszsg/51656-majd-kinovi-vagy-megsem--kuzdelem-a-reflexmaradvanyokkal-es-ot-modszer-amivel-elkerulhetok?fbclid=IwAR3fbNXfD-v_5SBJM6gwr-nNMVCObgzB2s0dCF-pYlGlRXHr7rjgdkr6JFs 

https://index.hu/techtud/2019/11/05/agy_feherallomany_fejlodes_kepernyo_karos_kutatas_gyerekek/?fbclid=IwAR3OMe60H4kJQYa-arolWV6kV8hDUVC40IOjpDGme0JIoy-QcOW99w7j51s


https://boon.hu/digitalia/mri-igazolja-a-kepernyobamulas-art-a-gyermeki-agy-fejlodesenek-3895833/?fbclid=IwAR0utMDC6-44lA2OdeL6lOdXjRg0fIsIg6FkeoTXqI_rAtl8uXX0vfj5ZhY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése