2019. november 18., hétfő

A sajnálatos Netflix-es jövő 2. - Csődhadművelet, avagy hogyan tegyünk tönkre mindent, ami hagyományos?!

Amikor az olyan online előfizetős film- és sorozatnéző (angolul streamelő) oldalakról beszélnek az emberek, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime és a Hulu (csak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban), kizárólag az előnyeiről lehet hallani. Mondván, hogy reklám nélkül nézhetik meg a családok a tartalmakat, így a gyerekeknek nem lesz azokból mit kívánniuk maguknak, és emiatt legyen "túlköltekezés" a szüleiknek, meg minden. És ezzel a "tudattal" képesek lemondani kábeltévés és/vagy műholdas előfizetéseiket, és átállnak a  streamelős szolgáltatásra főképp az Egyesült Államokban. Sajnálatos módon ez a dolog ennél árnyaltabb, mint bárki gondolná:

A Streamelés hosszú távú következményei:
  1. Ha egész amerikai családok lemondják a kábeltévé előfizetéseket és csupán teljes online streamelésre váltanak, akkor hamarosan a hagyományos tv csatornáknak szépen sorban meg kell szűnnie, mivel nem lesz nézettségük.
  2. Értelmetlenné válnak a reklámok, hirdetések, mert már mindenki utálja, démonízalja az összeset. Pedig nem minden reklám olyan pofátlan. Ráadásul remek bevételforrás a rendes tévécsatornáknak, és azoknak a gyártóknak is remek pénzszerzési lehetőség, ha az általuk reklámozott termékeket megvásárolják, amik akár hasznosak is lehetnek, így nem is hiába költöttek a hirdetésre. A fogyasztói társadalom önmagában nem lenne rossz, csak a túlfogyasztással van a legfőbb probléma.
  3. Egyszer már említettem, hogy milyen függőséget okoz egy ilyen szolgáltatás. Főképp a 12 éven aluli gyerekek számára. Gondoljunk bele, ha egy gyerek, vagy egy tizenéves egy olyan világban nő fel, hogy csupán egy kattintásra minden elérhető. Ez lustaságra készteti őket. Film, sorozat és videójáték már egyre inkább nincsenek fizikai médián, és egyre inkább nem akarnak boltban vásárolni ezen keresztül filmeket, sorozatokat!! Mintha az a korszak, mielőtt a Netflix és társai megjelentek volna, nem "régi szép idők" lennének, hanem "régi sz*r idők"!!
  4. A Netflix Originals nem egyéb, mint a tartalmak olyan nagy kisajátítása, hogy nagyon nehéz, vagy még lehetetlen is tévécsatornába tenni. A Popples c. CGI animációs sorozat 2015-től vetítették kizárólag Netflix-en, és csak 2019-ben került a tévére Amerikában (a Discovery Family-n, ahol az Én Kicsi Pónim: Varázslatos barátság c. animációs sorozat is megy), de nálunk Minimax-on már adják, mert akkor még nem terjedt el hazánkban a Netflix.
Úgyhogy nem érdemes örömmel gondolni erre a streamelős dologra, mert rossz hatással van a jövőnkre nézve a fent említett négy indok miatt!!
ÉBRESZTŐ: EZ A JÖVŐ CSAK MÉG TÖBB ELHÍZÁST, MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓDOT, ÉS LUSTA, TÜRELMETLEN EMBEREKET FOG SZÜLNI!!!

Forrás a családok általi a hagyományos tévéből teljes streamelésre váltásáról:
https://index.hu/kultur/2017/12/24/a_netflix-gyerekek_evi_230_oranyi_reklamot_usznak_meg/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése