2020. január 24., péntek

Hogyan kellene megoldani a nyelvoktatást?! Nem kell mindenképp anyanyelvű tanár!!

Terjengenek híresztelések, hogy milyen jó, ha anyanyelvű tanár tanítja pl. az angol nyelvet, és ha csak angolul tudunk társalogni vele abban az esetben ha az egy szót sem tud magyarul. Állítólag a hazai nyelvoktatók többsége nem oktat jól, csak kevesük. Ezek a következők miatt vannak:

- Egyre inkább kiöregednek a tanárok, mivel kevesebb fiatal választja ezt a szakmát Magyarországon a rossz körülmények, és az alacsony bérek miatt, így már nem menő. Ebbe persze beletartoznak még a nyelvtanárok. Így kénytelenek többnyire anyanyelvű tanárokkal pótolni az űrt.
- A hidegháború idején, amikor Magyarország a szovjet megszállás alatt állt, nagyon sokáig szinte tiltott volt az angol nyelv, de az orosz kötelező volt. Választható nyelvek közül is csak a német volt, mert Németország keleti része szintén szovjet megszállott volt.
- Már eleve nem megfelelő módon zajlik a nyelvoktatás, mert az emberek főképp nálunk nem tudnak áthangolni a másik nyelvre. Továbbá az élményközpontúság, kiegyensúlyozottság szinte sehol sincs.
Sőt, már a tanárképzőn elrontják a nyelvtanárjelölteket.

Én úgy tudtam, és még most is úgy tudok angolt tanulni, hogy ha pl. új angol szót, vagy kifejezést hallok, vagy olvasok, akkor megkeresem (internetes) szótárakban, mit jelent, de nem mindig sikerül végképp megjegyeznem, ezért újra kell keresnem. Továbbá gyerekként az English Junior dossziét, füzetet és a mellékelt audió kazettákat vettük és alkalmaztam nyelvtanulásra, amikben a Looney Tunes mesefigurák tanították a gyerekeket az angolra. Az lenne a megoldás, ha a nyelvoktatás élményközpontú lenne, és a hazai nyelvoktatók jól tudnának tanítani, mert szerintem gyermekként és felnőttként is adottságra van szükség, hogy anyanyelvű oktatóval, vagy csak angol nyelvű beszélgetéssel sikert érjenek el az emberek, és hogy így is ki tudják bogozni, hogy melyik szó mi a magyar jelentése. Átlagosaknak pedig megfelelne a hazai származású, JÓ MUNKÁT VÉGZŐ(!!) nyelvoktató. Szóval, az anyanyelvűek, két tannyelvű iskolák és a filmek, sorozatok angol nyelvű nézése nem megoldás mindenre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése