2020. március 1., vasárnap

Esti mese a 21. században

Este van, ideje fürdeni, és fogat mosni. Így készülődik a nagy pillanatra a Netflix maci. Mikor elkészült jöhet a bejelentkezés kedvenc streaming oldalán, a Netflix-en lévő fiókba, és már nézi is a Stranger Things, a Vaják (The Witcher), és minden más mesét. Annyit nézi ezeket a Netflix maci, hogy egyszer csak észreveszi, hogy már majdnem éjfél van, és holnap munkába kell mennie. Gyorsan lefekszik, de nem tud aludni amiatt, hogy "egy csomó epizód vár még rá". Fél nyolckor nagy nehezen felkel, felöltözik, elvánszorog a munkahelyére. De mivel háromnegyed kilencre ért be, ezért sajnos kirúgta a főnöke. Sokszor keresgélt és talált új és új állást, de Netflix maci mindegyiken ugyanezt eljátszotta.
Végül édesanyja (értsd: anyukája) meglátogatja, és meglátja a nyilvánvaló indokot, amiért a drágalátos (kis)fia karrierje állandóan, mindenhol kudarcba fullad. Felajánlotta neki, hogy ne hatalmasodjon el rajta ez a streaming függőség, kérjen segítséget egy pszichológustól, vagy járjon egy önsegítő csoportba, amelyik épp a Netflix, Amazon, HBO Go, Hulu és egyéb ilyen online műsoros streaming szolgáltatással kapcsolatos függőségekre specializálódott. Jó sok hónapos terápia után Netflix maci kigyógyult a függőségből, és streaming ellenes aktivista lett. Eközben visszatért a hagyományos és KEVÉSBÉ ADDIKTÍV kábeltévére és DVD-s műsorvásárlásra, ami még (kis)gyermekkorában volt bevett szokás, és végre újra láthatott egy kis reklámocskát. Ezért visszatért, mint a jó öreg TV maci.
VÉGE
E történet tanulsága: A stream-elés sokkal addiktívabb, mint minden, ami a hagyományos tartalomszolgáltatásról szól. Ez különösen igaz, ha valakinek kiegyensúlyozatlan, meg nem értett gyerekkora volt, amiben meg kellett tapasztalnia szülei rohanó életmódját. Mert ma már instant világot élünk, amiben a rohanás ÁLTALÁNOS!! Mert ugye sokan esnek át e téren is a ló túloldalára, szerencsés, aki viszont nem. Nagyon sokan egy ilyen online szolgáltatásnak csak az előnyét ecsetelik, de a hátulütőiről szinte semmi szó nem esik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése