2021. július 29., csütörtök

Ha manapság találták volna ki a SpongyaBobot, vagy bármely Nickelodeonos műsort...

 Ha manapság, vagy max. 1-2 éve találták volna ki a SpongyaBob Kockanadrág c. animációs sorozatot, vagyis most, ezekben a mostani időkben lenne az 1., vagy a 2. évadja folyamatban, akkor már nem a Nickelodeon-on, és a NickToons-on lenne látható, hanem sajnos a Paramount+ nevű online streaming szolgáltatáson, attól tartok. A Paramount+ annak a Viacom entertainment-nek a streaming oldala, amelyik a Nickelodeon-t, annak mellékcsatornáit, a kifejezetten rajzfilmekre szakosodott NickToons-t, és a tiniket célzó TeenNick-et, valamint az óvodásokat célzó NickJr.-t is üzemelteti (És volt egy RTL Spike nevű csatornája, aminek csak a neve volt RTL, de szintén a Viacom-é volt, megszűnésekor lépett a TeenNick a helyére, az RTL Spike-on futott a Pumpedék c. valóságshow is).

Azért mondom ezt, mert sajnos olyan műsorok kerültek a Paramount+ szolgáltatásba, mint a Kamp Koral: SpongeBob's Under Years (még nincs egyenlőre magyar címe) c. melléksorozat (spinoff), ami Spongyabob és barátai egy nyári tábori élményeiről szól (pl. Rák úr és Puff asszony a táboroztatók, Pearl a bálna, mint egy bébi, Tunyacsáp egy kicsit idősebb, majdnem tinédzser, stb. Maga SpongyaBob 10 évesként jelenik meg), de ez a tábor először, a SpongyaBob: Spongya Szökésben című 2020-as mozifilmben jelent meg (abban gyerekszínészekkel szinkronizáltatva a szereplők gyerekkorú mását, de a sorozatban az eredeti szinkronhangok szólaltatják meg őket).
Szintén csak a Paramount+-on lesz látható a Fecsegő Tipegők c. sorozat felújított CGI rebootja is, ami ugyancsak elfért volna legalább a NickToons-on.
A régi Nickelodeon-os rajzfilmek {mint a Hey Arnold, Hódító Hódok, régi Fecsegő Tipegők, Rocko (angolul: Rocko's Modern Life, és a SpongyaBob-ot készítő stáb egy korábbi sorozata)} is már csak Paramount+-on láthatóak hivatalosan, ahelyett, hogy létrehoztak volna azoknak egy retró rajzfilmcsatornát (aminek talán NickRetro, vagy NickRewind lenne a neve, utóbbi csak az amerikai, vagy lehet, még pár országi TeenNick késő éjszakai blokkja), amiben talán leadnák a legrégebbi SpongyaBob évadokat.

"Hogy miért ekkora probléma ez?!" - Kérdezheted, de elmondom hogy mi a baj ezen eljárásokkal.
Először is, egyre instantabb lett a Mi világunk. Mindenkinek minden azonnal elérhetőnek kell lenni. Túlságosan nagy időpazarlás bármire is várakozni. A mai gyerekek és kamaszok már ebbe a sz*r világba fognak felnőni, akiknek szemében már DINOSZAURUSZNAK számítanak az olyan, hagyományos megoldásokat preferáló emberek, mint amilyen én is vagyok, ha felvetném pl. azt, hogy "nem kellene-e kimenni játszani a friss (lehet, hogy már szmogos) levegőre". De azzal (is) érvelnének, hogy a mi gyerekkorunkban egyáltalán nem volt más, minthogy kint "aszalódni a friss levegőn", és hagyományos tévécsatornákon nézni a műsort.

Most már egyre kevésbé lepődök meg attól, ha egy gyerekrajzfilm, vagy bármi más a Netflix-re, Paramount+-ra, HBO GO-ra, Amazon Prime-ra, a Hulu-ra (ahogy az Animánia c. sorozat rebootja, amit inkább el tudtam volna képzelni egy Simpson Család, Family Guy, South Park hosszúságban futó sorozatként, mint reboot-olva kb. két évtized + pár év múltán), de még a hazai exkluzív RTL Most+-ra is, és már egyre inkább az lep meg, ha egy hagyományos csatornán fogják leadni egy bejelentett (angolul: upcoming) gyerekrajzfilmsorozatot.

Nem kell félni, nem kell túl sok idő ahhoz, hogy a gyerekek következő generációja már csak virtuális valóságban (VR), és/vagy Massively Multiplayer Online (szerep)játékokban szimulálják majd, hogy kint játszanak egymással a szabadban.

Források:
Kamp Koral Angolul:   https://en.wikipedia.org/wiki/Kamp_Koral:_SpongeBob%27s_Under_Years
Kamp Koral Magyarul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kamp_Koral:_SpongeBob%E2%80%99s_Under_Years
TeenNick műsorok Angolul:   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_programs_broadcast_by_TeenNick#NickRewind
Rocko Magyarul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rocko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése