2019. október 2., szerda

Összetett átkelési probléma

Amikor baleset történik, elüt egy gyalogost egy autó, akkor már van, hogy a gyalogos felelősségét is keresik. Többször felmerül, hogy átkelés közben nyomkodja az illető a telefonját, vagy hangosan hallgatja belőle a zenét fülhallgatón keresztül. És mondogatják, hogy ezzel mennyire veszélyezteti saját és mások életét. Volt, amikor egy mentős gázolt halálra egy lányt, aki olyan hangosan hallgatta a zenét, hogy nem hallotta a szirénát, és nem vette észre a megkülönböztető jelzést, és emiatt a mentőst rótták meg, de felvetették a lány hibáját és felelőtlenségét is.
Sajnos ez a probléma sokkal összetettebb és árnyaltabb, mint ahogy ez a felszínen látszik, bármennyire a biztonság a legfontosabb.

Ezek a következők:
  •  A felelősségteljes életet sok gyereknek mind iskolában, mind otthon a "szükséges rosszként" tanítják, nem pedig örömteli, de fontos dologként, hogy józan ész alapján döntsenek még felnőttként is.
  • Azt gondolják, hogy nem várja őket igaz szeretet otthon, legyen akár gyerek, akár felnőtt. Ha gyerek, akkor vagy szigorúak, vagy nemtörődömök a szülei, és a kortársaknál keresi a megértést, ahol ilyen kockázatos dolgokra is rávihetik őt, mint például az, hogy minél hangosabban hallgatni a telefonon a zenét fülhallgatóval. Felnőttként pedig azért, mert egyedül, magányosan él, és unatkozik, és ez is ilyenekre viheti arra, hogy kizárja a város zaját így a zenével.
  • Van, hogy ezzel akarják kiszűrni az "unalmas" utcai hangokat, és a rossz emberek esetleges "zaklatását" irántuk.
  • A való világ sokaknak úgy rossz ahogy van, és ezért nem érdekli őket a biztonság, és mindennél fontosabb, hogy bárhol vannak/mennek, menjen a zene a füleikbe, és azt gondolják, hogy nem számít a külvilág.
Bár nekem is sok atrocitás ért gyerekkoromban, édesanyám mindig próbált minél megértőbben viszonyulni hozzám. Amikor sétálok a városban, nincs fülhallgató a fülemen, és így tudok figyelni az útra. Többnyire azért is van, mert tudom, hogy van, aki engem szeretettel fogad otthon, és egyéb tényezők miatt is öröm hazatérni. Szerencsére sosem kerültem rossz társaságba a kortársaim által, ami miatt a túlzott kockázatvállalást tanultam volna meg. Ideje az emberek lelki világát kivizsgálni, ami az ilyen semmibevevő magatartás mögött van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése