2019. március 13., szerda

Őrült felszínesség az utcán!

Van egy videó a Youtube-on, amit a rendőrség töltött fel. Zombi gyerekek mobillal a kezükben tántorognak horrorfilmbe illően, közben járművek gázolják el. Ezzel a kampánnyal akarják az embereket felszínesen elrettenteni arról, hogy mobilt nyomkodva közlekedjenek az utcán, és keljenek át a zebrán.
Hiába alap az, hogy körültekintően menjenek az emberek a városban, ha nem megfelelő módon tanítják a gyerekeknek a felelősséget generációkon át (szerencse, ha valakinél nem így van).
Ha élmény, igaz szeretet és megértés alapján lenne a gyermeknevelés a családban, és az oktatás az iskolában, akkor menő lenne a biztonság és a felelősség a (főképp a tinik körében lévő) túlzott kockázatvállalás és a vagánykodás helyett, vagy csak ritkán fordulna elő ilyen alapú baleset.
Olyat is hallottam, hogy Kínában külön sáv van a járdán a mobilozóknak (mintha eredendő lett volna, hogy idáig fajuljon a világunk), Litvániában tilos lett a zebrán mobilozni, és pénzbírság jár érte (amit könnyebb megoldásnak tartanak). Állítólag elővigyázatosabbak a nyugat európaiak (lehet, azért, mert több a kiegyensúlyozott előéletű ember manapság, mint régen).
Ha jobban belegondolnának, hogy milyen nagy szigor árán akarják óvva inteni egymást a saját testi épségük veszélyeztetésétől, akkor nagyobb szemléletváltás lenne az egész világon. Mert a felszínes gondolkodás, és a tiltás/korlátozás eszme semmit sem old meg.
A való világnak örömnek kellene lennie és nem kényszernek, hogy senki se érezzen késztetést a mobilozásba való menekülésre.

Források:
https://index.hu/belfold/2019/02/14/walking_dead_rendorseg_gyalogos_gazolas_kampany/
https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/zombik-mobiloznak-a-rendorseg-legujabb-kisfilmjen (lehet, a videót nem minden számítógép játssza le)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése