2018. szeptember 20., csütörtök

Sorkatonai szolgálat a világban

Valaki nekem azt mondta, hogy "amióta nálunk eltörölték a sorkatonai szolgálatot, azóta elnőiesedtek a férfiak", meg hogy "a sorkatonai szolgálat embert farag a fiatalokból", egy másik embertől egyszer hallottam ennek helyeslését, mondván, hogy "mi lesz, ha kitör egy háború?".

Sajnos nem csak a nagyon elmaradott országokban (mint pár afrikai és arab ország) van még mindig sorkatonaság, hanem olyan országokban, mint Svédország, Finnország, Norvégia, Ausztria, Svájc, Oroszország, és a többi volt Szovjetuniós ország.
Svédországban 2010-ben törölték el, de az orosz fenyegetettség (vagy az oda igyekvő migrációs hullám) miatt sajnos idén vissza kellett vezetniük, mert állítólag hivatásos katonákból nem volt elég.
Svájcban, Finnországban, Ausztriában pedig már hagyománya is van a sorkatonaságnak és olvastam, hogy egyet is értenek vele ott. Pedig haladni kellene a korral.
Norvégiában elsőként nőket is besoroznak.
Finnekről nem tudtam volna elképzelni, hogy ha ilyen jó az ottani oktatás, és az egész élet, eléggé elmaradottan gondolkodnak, hogy ott is helyeslik.
Dél-Koreában is ez van, talán a két oldal közti konfliktusok miatt. Észak-Koreában még oké, de Dél-Koreában nagyon nem kéne, hogy legyen.
Kínában (pedig gondoltam, a kommunizmus miatt el tudtam volna képzelni), és Amerikai Egyesült Államokban bár nincs sorkatonai szolgálat már mióta, de sajnos minden 18 évet betöltött férfinak 30 napon belül be kell jelentkezni a katonaságoknál, hogy besorozhassák őket háború esetére.

Sajnos az emberiség nem tudja, hogy nem minden férfi alkalmas megvédeni a saját hazáját, ha akarná sem. A sorkatonai szolgálat csak nagyobb kiégést csinál sok embernél, és lelki, fizikai betegsége lesz egész életében. A háborúban a hivatásos katonák tudják, hogy hogy kell harcolni, és hogy kell a háborút túlélni. De egy besorozott átlagember csak pánikba esik egy ilyen esetben.
A besorozás csak akkor lenne jó, hogy ha több fejlett országban csak önkéntesség alapján lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése