2020. április 17., péntek

Generációrontó dolgok

Nagyon sok olyan dolog van, amit nem megfelelő módon jött létre, és annak "jelentőségét" a koronavírus járványa még fel is erősített. Ilyenek például a modern számítógépek és játékkonzolok, amit egyre inkább a digitális letöltéses szoftvervásárlás irányába fog terelődni.
A másik a film- és sorozat streamelés, amit a Netflix, az Amazon prime, az HBO Go, és társaik biztosítanak, hogy a közönség akár egy nap alatt, szinte megállás nélkül végignézzen egy egész sorozatévadot, havidíjas előfizetésként, alapjából (még a jóságos) cégeket (is) népszerűsítő, és azáltal bevételt szerző reklámok nélkül. És nem gondolják problémának még azt sem, hogy a gyerekeknek szóló tartalmakat ezeken keresztül lehessen nézni, még van egy Noggin nevű ELŐFIZETÉSES applikáció az Apple TV szolgáltatásán keresztül, ami kifejezetten a Nick jr. oktató sorozataira lettek szabva, szintén reklámmentesen. Nem csoda, ha a ma felnövekvő generáció ebbe az instant és "mindent online szerezni" világban fog felcseperedni, és gyakoriak lesznek az ilyen párbeszédek az iskolai, órák közti szünetekben, és/vagy hazafelé menet legalább 10-20 év múlva:
- Patrik vagyok, 8 éves, és szabadidőmben mindig behozzák a szüleim a kedvenc rajzfilmjeimet a Netflix-en.
- Tomi vagyok, 9 éves, és én is Netflix-ezek anyuval és apuval a kedvenc gyereksorozataimmal.
- Vendell vagyok, 7 éves, és már ovis korom óta már csak Netflix-en, HBO-Go-n nézünk filmeket, és nem fizetünk elő kábeltévére.
- Marcell vagyok, 7 éves, és én a rajzfilmeket Minimax-on, Cartoon Network-ön, Nickelodeonon, Disney Channel-en és még megannyi csatornán nézem a tesóimmal, mert nekünk kábeltévénk van, és nem fizetünk elő semmiféle online micsodákhoz!!
Patrik: -Micsoda?! Ti még kábeltévét néztek?
Tomi: -Ne mán!! Hogy lehettek ennyire maradi őskövületek?! Nem tudjátok, hogy a ómódi tévécsatornáknak már nincs jövője?!
Vendell: -Fú, de ciki, nem tudod, hogy mi a menő!! A nagyszüleink éltek úgy, mint ti!! Na gyertek, hagyjuk itt ezt a dinoszauruszt!!
Ez bár kitalált történet, de ehhez hasonló beszélgetések egyre inkább valóra válnak, és megsokasodnak majd a gyerekek és a kamaszok között, ha nem vigyázunk, és nem ismerjük be az állandó online lét súlyos következményeit annak bármilyen előnyével szemben. És ezt nem csak a jó szülői példával lehet elérni, hanem igaz szeretettel, megértéssel, kiegyensúlyozott gyerekkor biztosításával is, de leginkább ezekkel, hogy menő legyen nekik az offline élet is, és hogy egy idő után unalmas legyen a képernyő, valamint soha ne legyen divatjamúlt semmilyen multimédiás lehetőség (hagyományos TV, fizikai média, mint a DVD, blu-ray, adattároló kártyák, patronok, egyebek), ami hagyományos. És a fenti beszélgetés akár a közösségi média használatára, és a digitális disztribúcióra is vonatkozhat, hogy mennyire ki lehet lógni a sorból, ha nem ez a legfőbb "értelme" az ember életének, legyen bármilyen fiatal, vagy felnőtt.
Bár a vírushelyzet megnehezítené ezeket a hagyományos dolgokat (és erre a helyzetre tudnék ötletet igazi megoldásra), mégis egyre inkább kárt csinálunk azzal, hogy az online élet kényelmét választjuk, és a hagyományos dolgokra régi sz*r időkként, mintsem régi szép időkként emlékezünk. Én az utóbbiként gondolok rá szívesen!!
IDEJE ELGONDOLKODNI, HOGY MIKET RONTOTT EL AZ EMBERISÉG, ÉS HOGY KELLETT VOLNA MÁSKÉPP CSINÁLNI, ÉS MÁSKÉNT ÉLNI!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése